O škole Elektronické prihlášky do školy Dokumenty Zamestnanci školy Rada školy Rada rodičov Bazén Kontakt
Navigácia
  • 7. akcia turistov

    7. akcia turistov

    Mimoriadne teplá a slnečná sobota 13.4.2024 nás lákala do prírody, preto sme si za cieľ našej cesty zvolili Starý Smokovec a Hrebienok. Na začiatku sme uvažovali, či ísť na Hrebienok pešo alebo sa vyviezť zubačkou. Pomer hlasov 9:2 rozhodol, že si to pekne odkráčame. Veď to máme aj v náplni práce nášho turistického krúžku.

    Hore sme si pozreli Tatranský ľadový dóm, pozdravili sme všetky drevené medvede, neobišli sme ani suveníry a na cestu dole sme sa posilnili dobrotami z domu a doplnili do tela tekutiny. V centre Smokovca sme si ešte odskočili na pizzu a potom sme už nastúpili do vlaku a smerovali do Prešova.

    Vedúce turist. krúžkov: M. Gombárová, A. Taišová.

  • Exkurzia v recyklačnej spoločnosti

    Exkurzia v recyklačnej spoločnosti

    Odborno - náučná exkurzia v prešovskej firme bola veľmi inšpiratívna. Spoznali sme celý proces spracovania druhotných surovín, čo všetko sa dá recyklovať a upcyklovať. Videli sme laboratórium, rotačné pece, triediacu linku, zberný dvor, lis a veľa zaujímavých procesov. Získali sme veľa nových vedomostí o životnom prostredí a nutnosti separácie odpadov. Ďakujeme!

    4.D a 4.A, Mgr. M. Horenská, Mgr. J. Sobotová a Mgr. M. Štefaňáková

  • Veľká Stevensonova meteorologická búdka

    Veľká Stevensonova meteorologická búdka

    Naša škola ako jediná v Prešove sa môže pochváliť meteorologickou búdkou, ktorá sa nachádza na školskom dvore. Stevensonovu meteorologickú búdku máme vďaka zapojeniu sa do projektu Globe a Slovenskému hydrometeorologickému ústavu v Košiciach, ktorý nám búdku podaroval. Búdku bolo potrebné opraviť, doplniť podstavec a osadiť na školský dvor. Podstavec a osadenie búdky nám urobil náš rodič Vladimír Balucha, za čo mu patrí naše veľké poďakovanie. Bez jeho pomoci by nebolo možné meteorologickú búdku použiť.

     Mgr. Mária Čirčová a žiaci z krúžku Objavujeme čaro chémie

  • Slávici z lavice

    Slávici z lavice

    Dňa 8.4.2024 svoje spevácke talenty predviedli žiaci prvého stupňa v školskom kole súťaže Slávici z lavice. Hoci sa kvôli chorobe napokon zúčastnilo iba 10 súťažiacich, vypočuli sme si veľmi vydarené podania slovenských i zahraničných piesní. Všetci súťažiaci podali skvelé výkony, ukázali odvahu i hudobný talent. Rozhodovanie bolo náročné, no napokon sa na treťom mieste umiestnila žiačka Monika Hudáková (2.B) s piesňou „Slovensko moje“, druhé miesto obsadila Ninka Kaščáková (2.E) s piesňou „Horehronie“ a prvé miesto si vyspievala Zuzka Tomčíková (3.B), v ktorej podaní zaznela pieseň „Ta ne“. Všetkým gratulujeme a víťazke držíme palce aj v okresnom kole súťaže.

    K. Štvartáková, A. Kroláková, S. Uhriňáková

  • Majstrovstvá v písaní diktátov s podtitulom Pravopis mám v malíčku

    Majstrovstvá v písaní diktátov s podtitulom Pravopis mám v malíčku

    V mesiaci marci sa v našej škole uskutočnila netradičná súťaž v písaní diktátov. To, že naši ôsmaci sa diktátov neboja, bolo jasné od prvej chvíle. Do súťaže sa zapojilo 17 žiakov zo všetkých tried ôsmeho ročníka. Ich úlohou bolo napísať neľahký diktát – doplňovačku bez chyby. Podarilo sa to žiačke Kataríne Repkovej (8. A), ktorá získala 1. miesto v súťaži. Na 2. mieste skončili žiaci, ktorí mali v diktáte len 3 chyby. Boli to Filip Lelák (8. B), Samuel Prokop (8. C), Blažena Kancírová (8. C) a Viktória Vanáková (8. A). Tretie miesto nebolo udelené. Víťazom blahoželám a verím, že sa žiaci budú v pravopise naďalej zdokonaľovať a prihlásia sa do súťaže aj o rok.

    Mgr. Ľ. Čekanová

  • 22. 3. 2023 Svetový deň vody

    22. 3. 2023 Svetový deň vody

    Vodná nádrž Starina je v rámci Slovenska najväčšia vodná nádrž na pitnú vodu a dokonca je jednou z najväčších umelých zásobární pitnej vody v celej Strednej Európe.

    Starina -  významný zdroj pitnej vody, platia tu prísne pravidlá správania sa (I. a II. stupeň hygienickej ochrany).

    Dňa 22. 3. 2024 sa žiaci 8.A, 8.B, 8.C triedy, vďaka p. uč. PaedDr. Kolcunovej a Ing. Kecerovej, mohli pozrieť na tento unikát zblízka.

    Hneď na začiatku nás privítali zamestnanci, zodpovední za bezproblémový chod zásobárne, podali informácie, sprevádzali počas našej návštevy  a ochotne odpovedali na naše zvedavé otázky.

    Po prekonaní viac ako tisícky schodov popod nádrž  (40 m) sme sa ocitli pri lieviku. Naskytol sa nám úchvatný pohľad do jeho vnútra  (40 m)  a na priehradu v celej jej kráse.

    Dozvedeli sme sa, že je navrhnutá na tisícročnú vodu. Bežné vodohospodárske stavby sú dimenzované na storočnú vodu. “Ide o vyšší stupeň bezpečnosti,“ zdôraznil pán, ktorý nás sprevádzal. Ak by sa priehrada pretrhla, do Humenného by prívalová vlna vo výške 6 až 7 metrov pritiekla do dvoch hodín.

    Vodná nádrž má objem 59,8 mil. m³ vody a rozprestiera sa na ploche 311,4 ha, priehradný múr má výšku 50 m, dĺžka hrádze je 345 m, šírka 7 m. Bola vybudovaná v rokoch 1981 až 1988 pre zásobovanie regiónu východného Slovenska (najmä Prešova a Košíc) pitnou vodou. Jej výstavbe predchádzalo vysťahovanie 7 dedín z dôvodu ochranného pásma zdroja pitnej vody nad nádržou v 70. rokoch 20. storočia. Išlo o tieto rusínske obce: Dara, Ostrožnica, Ruské, Smolník, Starina, Veľká Poľana, Zvala.

    Po ukončení obhliadky priehrady sme navštívili skanzen, nachádzajúci sa v centre mesta Humenné.

    Ďakujeme za zaujímavú exkurziu!

  • OK Hviezdoslavov Kubín - próza

    V pondelok 25. marca 2024 sa do 70. ročníka okresného kola súťažnej prezentácie v umeleckom prednese prózy Hviezdoslavov Kubín aktívne zapojili aj žiaci našej školy. Získali sme krásne 2 ocenenia. V I. kategórii získala 1. miesto a postup do krajského kola žiačka Dária Rusňáková, 4.B. V II. kategórii sa umiestnil na 2. mieste žiak Marek Jusko, 5.C.

    Srdečne blahoželáme.

    Mgr. A. Krolaková

  • DEŇ VODY na Májovke

    DEŇ VODY na Májovke

    Na našej škole sme si počas celosvetového dňa vody – 22.3. 2024 pripomenuli, aký veľký význam má pre našu planétu aj pre náš život VODA. Už vo vstupnej hale vítala žiakov pestrá veľryba ako výsledok spoločnej výtvarnej práce žiakov 1. stupňa školy. To, že na vode nám záleží, nám pripomínalo každé jedno zvonenie, ktoré bolo formou novej piesne od M. Jaroša (Na vode nám záleží). Túto pieseň si žiaci rýchlo osvojili a vzali za hymnu dňa. Deň vody bol ozvláštnený aj rôznymi aktivitami v triedach – čítaním príbehov o kvapke, prehlbovaním vedomostí o kolobehu vody, vypracovávaním pracovných listov na tému voda, plnením rôznych veselých aktivít či výtvarných techník za pomoci vody ako aj sledovaním pútavých prezentácií k vode. Žiaci si vodu pripomínali jednotným modrým oblečením a pitím výhradne čistej vody. „Živé kvapky“ boli milou bodkou tohto tématického dňa. 

    Žiaci 1. stupňa, p. uč. Z. Kopasová a K. Štvartáková

  • Deň otvorených dverí v SHMÚ Košice

    Deň otvorených dverí v SHMÚ Košice

    Dňa 22. marca 2024 sme sa spolu so žiakmi 7.C vybrali pozrieť si SHMÚ (Slovenský hydrometeorologický ústav) regionálne pracovisko Košice. V tento deň bola možnosť pozrieť si pracoviská SHMÚ na celom Slovensku, vrátane ukážok a odborného výkladu so zameraním na meteorológiu (Prednáška pána Mgr. Pavla Beránka: Ako sa tvorí predpoveď počasia), hydrológiu (Monitoring podzemných vôdČinnosť Centra hydrologických predpovedí a výstrah, činnosť v čase povodní, prezentácia webstránky, vydávanie hydrologických výstrah), klimatológiu a monitorovanie kvality ovzdušia a vody (Kvalita ovzdušia - sieť NMSKO, smogové výstrahy).

    Súčasný svet si nevieme predstaviť bez jednoduchého prístupu k predpovediam počasia prostredníctvom najmodernejších technických aplikácií. 23. marca 1950 bola založená Svetová meteorologická organizácia. Združuje odborníkov, ktorí tieto predpovede pripravujú a práve im a ich kolegom hydrológom je každoročne venovaný Svetový deň meteorológie a Svetový deň vody. Každý rok sa pre tento deň vyberajú nové témy. Tento rok sú to: „V prvej línii proti klimatickej zmene“ a „Voda za mier“ v roku 2024 je príležitosťou pripomenúť si neoceniteľné príspevky Svetovej meteorologickej organizácie pri zlepšovaní nášho chápania poveternostných modelov, klimatických zmien a kľúčovej úlohy, ktorú zohráva pri včasnom varovaní pred prírodnými katastrofami. Nesmieme zabúdať, že verejné zdravie a prosperita, potravinové a energetické systémy, hospodárska produktivita a environmentálna integrita – to všetko závisí od dobre fungujúceho a spravodlivo riadeného vodného cyklu.

    Poďakovanie patrí pani Ing. Helene Hlavatej, PhD. za zabezpečenie celého dňa a nadviazanie spolupráce s pracovisko SHMÚ v Košiciach.

    Mgr. Mária Čirčová 

  • Spoločenstvo mravcov a včiel

    Spoločenstvo mravcov a včiel

    Téma spoločenstva mravcov a včiel sa na pár hodín stala v 2.B triede predmetom skúmania, diskutovania či projektovania. Žiaci sa s chuťou zapojili do výroby interaktívnej knihy - Moj lapbook o mravcoch. Tému včelstva nám svojou vzácnou návštevou priblížil aj pán včelár. Okrem pútavej prezentácie potešil žiakov aj ochutnávkou medu. Verím, že získané vedomosti a zážitky ostanú žiakom v ich srdciach navždy.

    Mgr. A. Krolaková

  • 6. akcia turistov

    6. akcia turistov

    V sobotu 23. 3. 2024 sme zorganizovali 6. akciu turistických krúžkov do Bardejovských Kúpeľov. Kúpeľná kolonáda nám umožnila ochutnať vodu z niekoľkých liečivých prameňov, no žiadna nám nechutila. Ale dôležité je, že pomáha pacientom.

    Turistická vychádzka nás zaviedla k lávke priateľstva, k soche princeznej Sissi a obdivovali sme aj ďalšie umelecké výtvory v malých starostlivo udržiavaných parkoch. Posilnení chutnou pizzou sme sa presunuli k zastávke MHD a popoludní sme sa vlakom vrátili späť do Prešova. 

    Vedúce turistických krúžkov: Mgr. Gombárová, Ing. Taišová.

  • Biblická olympiáda

    Biblická olympiáda

    Biblická olympiáda je súťaž, ktorá testuje znalosti účastníkov v oblasti biblických príbehov, teológie, histórie náboženstva a ďalších súvisiacich tém. Účastníci súťažia v skupinách a riešia rôzne úlohy, ako sú otázky z biblických textov, interpretácia náboženských zásad, identifikácia postáv alebo udalostí a mnoho ďalšieho.

    Víťazi biblickej olympiády nielen ukazujú svoje hlboké porozumenie biblických textov a náboženských tém, ale aj sa podieľajú na budovaní dialógu medzi rôznymi kultúrami a náboženstvami, a tým aj na rozvoji tolerancie a porozumenia.

    Gratulujem a ďakujem žiakom k úspechu!

    Mgr. Júlia Palšová

  • Šikovný chlapec, šikovné dievča

    Šikovný chlapec, šikovné dievča

    Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zúčastnili okresného kola súťaže Šikovný chlapec, šikovné dievča, ktorú organizuje ABC – Centrum voľného času v Prešove. Súťaž je o tvorivosti, zručnosti a vedomostiach žiakov. Svojou šikovnosťou sa do finálového kola, ktoré sa uskutoční v máji, prebojovali žiaci: Alžbeta K. 4.C a Adam K. 4.D.

    Súťažiacim ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy a želáme im veľa úspechov v ďalšom kole súťaže.

    Jana Sobotová 

  • KK Šaliansky Maťko

    KK Šaliansky Maťko

    Krátkym kultúrnym programom naši žiaci už tradične spríjemnili úvodné chvíle všetkým účastníkom recitátorskej sútaže Šaliansky Maťko, ktorá sa na našej škole konala vo štvrtok, 14.3.2024. O program sa postarali žiaci 3.F pod vedením pani učiteľky Štvartákovej, žiaci 1.A pod vedením pani učiteľky Kopasovej. Peknú ľudovú pieseň zaspievali žiaci pani učiteľky Ďurašovej. 

  • Angličtina u prvákov

    Angličtina u prvákov

    Vlastné kartičky + šikovné prváčence! 

    Tie sa navzájom preskúšali na hodine anglického jazyka - What is it? What colour is it? No najväčší "súboj" viedli v 2 tímoch. A výsledok? 

    Veď sa popýtajte svojich šikovných ratolestí. 

    Vzájomné gratulácie po takomto skvelom výkone veruže nechýbali.

    A vy milí rodičia? Koľko obrázkov z flashcards by ste vedeli pomenovať?

    Ďakujem Šebejová

  • 70. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – súťažná prehliadka v umeleckom prednese žiakov 2. stupňa

    70. HVIEZDOSLAVOV KUBÍN – súťažná prehliadka v umeleckom prednese žiakov  2. stupňa

    Dňa 20. februára 2024 predniesli recitátorky a recitátori 2. stupňa ukážky poetických a prozaických textov. Podujatie sa konalo v komornej atmosfére v našej školskej knižnici.

    V dvoch kategóriách sa predstavilo 30 súťažiacich.

    Výsledky súťaže:

    II. kategória – poézia

    1. miesto – Stella Kendrová

    2. miesto – Ella Papežová

    3. miesto – Oliver Merkovský

    II. kategória – próza

    1. miesto – Marek Jusko

    2. miesto – Adam Takáč

    3. miesto – Stella Papcunová

    III. kategória – poézia

    1. miesto – Xénia Stachová

    2. miesto – Dávid Dankovič

    2. miesto – Ema Bukovinská

    3. miesto – Patrik Lech

    III. kategória – próza

    1. miesto – Lila Kondžurová

    2. miesto – Sofia Potočňáková

    Žiaci, ktorí sa umiestnili na prvých miestach, postupujú do OK HK, ktoré sa bude konať v dňoch 25. a 26.  marca 2024.

    Víťazom srdečne blahoželáme a postupujúcim želáme veľa úspechov v ďalšom kole!

    Mgr. M. Gombarová, PhDr. A. Joneková, Mgr. S. Kasenčáková

  • Šaliansky Maťko

    Šaliansky Maťko

    Dňa 6.3.2024 sa v Krajskej knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove konalo okresné kolo recitačnej súťaže povestí Šaliansky Maťko. Našu školu na nej reprezentovali Katarína Porjandová zo 6. B, Katarína Takáčová zo 4. E a Sebastián Revický z 3. C. Aj keď si postup na krajské kolo nevysúťažili, nazbierali mnoho skvelých skúsenosti v recitácii. Katarína Porjandová získala Diplom za prednes. Blahoželáme jej...

    Ivana Kirňaková

  • V Ríši hračiek

    V Ríši hračiek

    Koncom februára sa tretiaci z 3.C a 3.F triedy ponorili na krátky čas do rozprávkovej Ríše hračiek. Tie mali možnosť vyskúšať na interaktívnej výstave v OC Eperia. Chlapci si zasúťažili na autodráhach HotWheels a dievčatá sa zasa s radosťou preniesli do ružového sveta Barbie. V závere si všetci spoločnými silami vybudovali z veľkých Lego kociek megastavby - Májovkársky dom a maxikomín.

    Žiaci 3.C a 3.F triedy a p. uč. D. Tarasovičová a K. Štvartáková

  • Ruky modlitby

    Ruky modlitby

    S našimi žiakmi počas hodín náboženskej výchovy sme sa zapojili do aktivity, ktorú ponúkajú Pápežské misijné diela, Ruky modlitby.

    Námet 5 prstov  je prevzatý od pápeža Františka. Povzbudzuje nás, aby sme sa modlili nielen za seba, ale aj za druhých. Každý prst znamená modlitbu za konkrétnych ľudí. Prosba za jednotlivých členov rodín, za kamarátov, za Cirkev, žiaci nezabudli pridať ani prosbu za svojich učiteľov, jednoducho za každého kto potrebuje modlitbu. Modlitbou pomáhame ľuďom, ktorých stretávame alebo počujeme o nich v každodennom živote.

    Deti sa aj takto učia šíriť dobro vo svojom prostredí kde žijú, prejaviť empatiu k ľuďom, ktorí potrebujú pomoc a nezabúdať na to, že aj ja môžem meniť seba k lepšiemu cez modlitbu.

    Text: Mgr. Marián Škripko

    Foto: Mgr. Júlia Palšová

strana: