O škole Elektronické prihlášky do školy Dokumenty Zamestnanci školy Rada školy Rada rodičov Bazén Kontakt
Navigácia
  • Pilotná škola projektu Požičaná Planéta

    Naša škola je už druhý rok pilotnou školou projektu Požičanej Planéty. Mali sme možnosť vyskúšať si z tematickému okruhu Požičaná planéta III. – Biodiverzita: jeden Envirozošit Kód Draka a k nemu prislúchajúcu časť Odbornej metodickej príručky pre pedagogickú prax.

    Pre každú školu bol vybraný iný Envirozošit. Na konci sme vypracovali Hodnotiaci hárok do ktorého sme napísali stručné hodnotenie, postrehy, pripomienky. Takto sme prispeli skvalitneniu a úprave materiálov v danom tematickom okruhu.

    Mgr. Mária Čirčová

  • Súťaž Colors of Industry

    Zapojili sme do výtvarnej súťaže Colors of Industry, pod záštitou Európskeho lýcea a spoločnosti Slovnaft, v ktorej sme si vybrali rozmanité podniky, od dávno zaniknutých zo západného Slovenka zo srdca hlavného mesta Bratislavy - zabudnuté bohatstvo - rafinérie Apollo; čiernobiely svet továreň Kablo; vstupnú bránu Dynamit Nobel až po fabriky z dnešnej doby spoločnosť Slovnaft a sne o Slovnafte. Zo západu sme sa presunuli na východ do tretieho najväčšieho mesta Slovenska mesta známeho Solivarmi Prešov, na ktoré žiaci nemôžu zabudnúť pretože soľ je predsa nad zlato. Nakoniec sme sa posunuli ešte východnejšie do druhého najväčšieho mesta na Slovensku do Košíc, kde sme nezabudli zachytiť panorámu známej oceliarne USS Košice.  

    Zoznam obrazov:

    1.      Čiernobiely svet továrne KABLO

    Klaudia Kurucová 5.C

    2.      Sen o SLOVNAFTE

    Sofia Anna Kurincová 6.A

    3.      Zabudnuté bohatstvo Bratislavy - APOLLO

    Marek Daniš 8.B

    4.      Vstupná brána - DYNAMIT NOBEL

    Katarína Karľová 8.B

    5.      Panoráma USS Košice

    Veronika Fedorčáková 7.B

    6.      Soľ nad zlato – SOLIVARY Prešov

    Jana Juliana Maľarová 7.B

    Vytvorili sme si s dostupných informácií  aj info plagát.  Usilovne pracujeme na súťaži Minikrimichémia a tešíme sa na ďalšie príležitosti spolupráce s Európskym lýceom a spoločnosťou Slovnaft. 

     Mgr. Mária Čirčová  

  • Návšteva planetária

    Návšteva planetária

    Dňa 20.2 a 22.2.2024 navštívili žiaci 2.A,B,C,D,E  Hvezdáreň a planetárium na Dilongovej ulici v Prešove. 

    Žiaci sa najprv oboznámili s prípravou kozmonautov vo výcvikovom stredisku a ich prácou vo vesmíre. Potulky oblohou si mohli pozrieť v kupole a nakoniec sa oboznámili aj s vystavovanými fotografiami a rôznymi maketami vesmírnych telies a prístrojov. 

    Zaujímavú exkurziu sme ukončili nákupom upomienkových predmetov. Už teraz sa tešíme  na ďalšiu návštevu planetária v budúcom školskom roku!

  • 6. 3. 2024

    Aktualizovali sme modul Koordinátor prevencie

  • Divadelné predstavenie „Ako išlo vajce na vandrovku“ v DJZ

    Divadelné predstavenie „Ako išlo vajce na vandrovku“ v DJZ

    Aj tento školský rok zažili žiaci 1. stupňa kultúrny a umelecký zážitok, keď v stredu 21.2.2024 navštívili Divadlo Jonáša Záborského v Prešove.

    Takmer 400 najmenších žiakov našej školy mohlo zažiť atmosféru divadla i hereckého umenia prešovských hercov. Veselé dialógy a chytľavé piesne často rozosmiali i roztlieskali našich najmenších žiakov.

    Aj keď sa divadelná rozprávka „Ako išlo vajce na vandrovku“ mohla na prvé počutie zdať ako tradičná ľudová rozprávka, mnohých prekvapil jej obsah a vážna téma, ktorou sa uberala celá línia moderne poňatej rozprávky.

    Pointa príbehu však bola jasná: Láska a rodina je to najviac čo človek má....

    Ďakujeme divadelným hercom za zaujímavý a nevšedný umelecký zážitok.

    Veríme, že sa naši žiaci budú tešiť do divadla aj na budúci školský rok. 

    Pani učiteľky a žiaci 1.-4. ročníka 

  • Recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín na 1. stupni ZŠ

    Recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín na 1. stupni ZŠ

    Vo štvrtok 15.2.2024 sa v poobedňajších hodinách naša útulná, farebná školská knižnica zaplnila 40 detskými recitátormi a recitátorkami z 1. stupňa.

    Opäť, ako každý školský rok sa uskutočnilo školské kolo I. kategórie umeleckého prednesu poézie a prózy recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

    Vďaka našim najmladším recitátorom z prvého stupňa sme si mohli vypočuť krásne básne i texty slovenských i zahraničných spisovateľov.

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za príjemný umelecký zážitok! Najúspešnejší recitátori boli odmenení diplomom a krásnou knihou. Víťazom a zároveň postupujúcim recitátorom do okresného kola blahoželáme a držíme im palce! Tešíme sa na ďalšie pekné umelecké prednesy na budúci školský rok!

    V kategórii POÉZIA získali umiestnenie:

    1. Oliver Holod 4.A

    2. Sebastián Revický  3.C

    2. Katarína Takáčová 4.E

    2. Jakub Lichvár 3.C

    3. Mária Guľašová 2.E

    3. Loriana Anna Fȁhndrich 2.D

    3. Zuzana Tomčíková 3.B

     

    V kategórii PRÓZA získali umiestnenie:

    1. Dária Rusňáková 4.B

    2. Rebeka Gulová 3.B

    2. Veronika Kovalčíková 3.C

    3. Soňa Sobotová  4.D

     

    Mgr. M. Štefaňaková, Mgr. D.Tarasovičová, Mgr. A.Krolaková a Mgr. D. Marcinčinová 

  • Hrdá Škola „DEŇ RODIČOV A PRARODIČOV“

    Hrdá Škola  „DEŇ RODIČOV A PRARODIČOV“

    Utorok 20. februára sme sa na škole vrátili do čias, kedy chodili do školy rodičia a starí rodičia našich žiakov.

    V triedach boli zrazu pestrofarebné hustky, deti oblečené v šatách svojich rodičov, ale aj v slovenských krojoch so starými aktovkami, peračníkmi, starým vysvedčením a inými školskými pomôckami, ktoré upadli do zabudnutia.

    Privítali sme aj starého rodiča, babku žiaka 3.C triedy na pozvanie pani vychovávateľky E. Komárovej. Starý rodič vyrozprával a priblížil deťom bežný deň v škole pred päťdesiatimi rokmi.

    S úsmevom na tvári si zaspomínali aj pani učiteľky na staré školské časy.

    Žiacky parlament

  • Poďakovanie - Certifikát

    Výber z e-meilu, ktorý sme obdržali: V mene občianskeho združenia Koľko Lásky by sme sa Vám chceli touto cestou čo najsrdečnejšie poďakovať, že sa Školský klub detí, Zš Májové námestie stala dôležitou súčasťou našej zbierky Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok v roku 2023.

    Aj vďaka Vám bola naša zbierka úspešná a potešila 73 881 seniorov po celom Slovensku. Spoločne sme to dokázali!

    Ako malé poďakovanie Vám udeľujeme čestné ocenenie "Škola s dobrým srdcom".

    Nech je pre Vás pripomenutím, že aj malá pomoc dokáže naozaj veľa, keď je dlhodobo udržateľná a jednotná.

    Budeme preto radi, ak sa aj v roku 2024 zapojíte do našich celoročných výziev ako oficiálny partner. Sledujte ich na našom webe www.kolkolasky.sk alebo na sociálnych sieťach Facebook a Instagram

    Prajeme Vám, Vašim žiakom a pedagógom hlavne veľa zdravia, štastia a lásky v Novom roku!

    Silvia Slobodová & Jana Galatová

    Koľko Lásky o.z.

  • 5. akcia turistov

    5. akcia turistov

    V sobotu 17.2.2024 sme sa vybrali MHD č. 45 do Veľkého Šariša. Absolvovali sme turistickú vychádzku k drevenému cyklomostu Sarus, ktorý vedie cez rieku Torysa a spája minulosť s prítomnosťou. Cestou sme sa zastavili pri oddychovej zóne Rybníky, kde sme súťažili v hádzaní žabiek. Obdivovali sme aj detské zábavné ihrisko v tvare veľkej lode, ktoré zatiaľ nie je skolaudované, ale vyzerá úžasne. V nohách sme mali 8 km, napriek tomu sme sa cítili príjemne. Veď sme turisti. 

    Vedúce turist. krúžkov: Mgr. Gombárová, Ing. Taišová.

  • ŠKOLSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

     Tento rok sme sa rovnako ako minulý rok zapojili do olympiády z Geografie. Po školskom kole, v ktorom súťažilo 1 žiak zo štvrtého ročníka, 19 súťažiacich z piateho ročníka, 22 zo šiesteho ročníka, 16 žiakov zo siedmeho ročníka a 3 z deviateho ročníka postúpili do okresného kola šiesti žiaci, ktorí súťažili v troch kategóriách podľa ročníkov - štvrtáci a piataci v kat. G, šiestaci a siedmaci v kat. F a ôsmaci a deviataci v kat. E.

          Všetci sa pri písaní  náročných testoch  veľmi snažili, kde  prejavili svoje nadobudnuté  vedomosti a zručnosti v práci s mapou a atlasom. Najlepšie sa darilo v kategórii G: 

    1. miesto: Tobiášovi Kušnírovi z 5.C a 2. miesto: Vlastimil Ševčík z 5.D; 

    V kategórii F:

    1. miesto: Alexis Kaminskej zo 7.A a 2.miesto: Michaele Sakáčovej zo 7. C .  

    V kategórii E:

    1. miesto: Dominik Tirdil z 9.B a 2. miesto: Martin Pažuk z 9.B. 

    Ďalší žiaci tiež  obsadili veľmi pekné umiestnenia a boli úspešnými riešiteľmi. Prví dvaja z každej kategórie postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 12.3.2024

    Ďakujeme žiakom za účasť, sme hrdí na ich výsledky a dúfame, že sa s nimi stretnem aj ďalší rok!

     PaedDr. Ľ. Kolcunová, Mgr. M. Čirčová 

  • Ďalší úspešný projekt Moduly: "Tancuj s Lacim"

    Ďalší úspešný projekt Moduly:  "Tancuj s Lacim"

    Ďakujeme všetkým tr. učiteľkám 2. - 4.ročníka, ktoré svojich žiakov zapojili do pohybovo veľmi kreatívnej telesnej výchovy. Ďakujeme samozrejme aj trénerke Dianke a Lacimu Strikovi za profesionálnu spoluprácu! 

  • Deti a architektúra - ocenenie výtvarnej práce

    Srdečne gratulujeme Tomášovi Čubovi k získaniu ocenenia vo výtvarnej súťaži z 10. ročníka projektu DETI A ARCHITEKTÚRA na tému „Zelená mestská štvrť“.

    Tomáš získal cenu partnera projektu CENU GEOTECHNIK SK.

    Katarína Cvanciger

    Júlia Palšová

  • Valentínske palacinky

    Valentínske palacinky

    14. február je deň, kedy sa oslavuje Valentín. Tento deň je sviatkom všetkých zamilovaných a zvykneme si vyznávať lásku. Obdarúvame sa kvetmi, sladkosťami, či inými drobnosťami.

    Žiaci 8.D sa na tento sviatok rozhodli potešiť svojich spolužiakov a pani triednu učiteľku. Napiekli palacinky, naplnili chutnou náplňou a ozdobili šľahačkou, ovocím a mohlo nastať valentínske maškrtenie.

    Katarína Cvanciger

  • Karnevalové učenie

    Karnevalové učenie

    Dňa 8.2.2024 sa v 3.F triede nieslo vyučovanie v karnevalovom duchu. Trieda sa premenila na veselú krajinu rôznych princezien, zvierat, superhrdinov, odvážnych pirátov a rebeliek. Atmosféra bola plná smiechu a radosri. Napomáhali tomu fašiangové hry, ako stoličkový,  balónový a párový tanec, rôzne smiešne súťaže, pestrá tombola a samozrejme karnevalová hostina.

    Žiaci 3.F triedy a tr. uč. K. Štvartáková

  • Šaliansky Maťko - školské kolo

    Šaliansky Maťko - školské kolo

    Koncom januára 2024 sme zorganizovali školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. 19 žiakov I. a II. stupňa súťažilo v troch kategóriách a všetci predviedli kvalitné výkony. Porota mala ťažké rozhodovanie. Aj keď vyhrať nemôžu všetci, víťazom je každý, kto sa naučil a zvládol náročný text svojej povesti. Súťažiaci na 1. miestach budú našu školu reprezentovať na okresnom kole Šalianskeho Maťka. Držíme palce!

    VÝSLEDKY: 

    I. kategória - 1. miesto - Sebastián R.

                         2. miesto - Michal J.

                         3. miesto - Zoja K., Melánia O.

    II. kategória - 1. miesto - Katarína T.

                          2. miesto - Marek J.

                          3. miesto - Adela S.

    III. kategória - 1. miesto - Katarína P.

                           2. miesto - Katarína K., Martila Ľ.

                           3. miesto - Matej G., Krištof P.

    Za porotu: Mgr. A. Kaščáková, Mgr. M. Gombárová

  • Všetkovedko

    Všetkovedko

    Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do súťaže Všetkovedko. Dňa 28.11. si žiaci vyskúšali svoje vedomosti a 30.1. prišla zaslúžená odmena. Veľa žiakov sa stalo úspešnými riešiteľmi. Najväčšiu radosť nám však pripravili naši prváci, ktorí obsadili najpoprednejšie miesta. Na našich prvákov a všetkých úspešných riešiteľov sme hrdí a prajeme ešte veľa úspechov. V súťažiach nekončíme a pokračujeme súťažou: Matematický klokan. 

    Dávame žiakom príležitosť vyniknúť. 

    Zod.: Šoltisová, Brezinová, Mojdisová

  • 4. akcia turistických krúžkov

    4. akcia turistických  krúžkov

    Februárovú akciu turistických krúžkov sme uskutočnili v blízkom okolí vzhľadom na pomerne chladné počasie. Naším cieľom bol európsky unikát - Slovenské technické múzeum v Solivare, národná kultúrna pamiatka. 

    Veľmi zaujímavú a pútavú prehliadku s p. sprievodkyňou sme začali v gápli poháňanom konskou silou, kde sa za hodinu vyťažilo 12 vriec soľanky. Potom sme prešli do četerní (zásobníky soľanky), odtiaľ do varne soli a skladu soli. Obdivovali sme unikátny komplex technických objektov, ktoré nemajú na Slovensku a veľkosťou ani v Európe konkurenta. 

    Ved. turist. krúžkov: M. Gombárová, A. Taišová.

  • 30. januára “DEŇ HIER“

    30. januára “DEŇ HIER“

    Škola je hra!

    V rámci projektu HRDÁ ŠKOLA si májovkári priniesli do školy svoje obľúbené spoločenské hry, vysvetlili spolužiakom ich pravidlá a krásny deň hier sa mohol začať. Aj takto si vieme spríjemniť záujmové krúžky a školské kluby.

    Žiacky parlament

  • Opakovanie učiva zábavnou formou

    Opakovanie učiva zábavnou formou

    Opakovanie učiva zábavnou formou cez Kahoot, si vyskúšali žiaci 3.A a 3.B na hodine anglického jazyka. Nadšenie a radosť z výsledkov bola veľká.

strana: