O škole Elektronické prihlášky do školy Dokumenty Zamestnanci školy Rada školy Rada rodičov Bazén Kontakt
Navigácia
  • 30. januára “DEŇ HIER“

    30. januára “DEŇ HIER“

    Škola je hra!

    V rámci projektu HRDÁ ŠKOLA si májovkári priniesli do školy svoje obľúbené spoločenské hry, vysvetlili spolužiakom ich pravidlá a krásny deň hier sa mohol začať. Aj takto si vieme spríjemniť záujmové krúžky a školské kluby.

    Žiacky parlament

  • Opakovanie učiva zábavnou formou

    Opakovanie učiva zábavnou formou

    Opakovanie učiva zábavnou formou cez Kahoot, si vyskúšali žiaci 3.A a 3.B na hodine anglického jazyka. Nadšenie a radosť z výsledkov bola veľká.

  • 18. 1. 2024

    Aktualizovali sme modul Koordinátor prevencie

  • Nadácia SPP

    S cieľom podporiť rozširovanie vzdelávacích aktivít a skvalitnenie vzdelávacieho procesu vyhlásila Nadácia SPP grantový program pre školské zariadenia a organizácie, ktoré realizujú programy formálneho aj neformálneho vzdelávania detí a mládeže. Zámerom programu je povzbudiť a motivovať mladých ľudí k aktívnemu záujmu/postoju o prostredie, v ktorom žijú, rozvíjať ich sociálne zručnosti a podporiť vzájomné vzťahy (v komunite).

    Grantový program "SPPravmeTo" je príležitosťou získať finančnú podporu na budovanie pozitívneho vzťahu detí a mladých ľudí k prostrediu v ktorom žijú a dávať im príležitosť podieľať sa na jeho zlepšovaní/riešení problémov.

    ZŠ Májové námestie sa aj tento rok zapojila do programu SPPravme to a získala 700 €.

    Ďakujeme

     

  • Biologická olympiáda, kat. C – školské kolo

    Biologická olympiáda, kat. C – školské kolo

    Dňa 11. januára 2024 sa uskutočnilo školské kolo Biologickej olympiády, teoreticko - praktickej časti. On-line testu sa zúčastnilo 13 žiakov.

    Do okresného kola postupujú prví dvaja s najväčším počtom bodov.

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a postupujúcim držíme palce v okresnom kole.

    Ing. S. Kecerová

  • Prednáška o dospievaní

    Dňa 12.1. 2024 sa realizovala preventívno–vzdelávacia prednáška „Čas premien“, ako edukačný program pre žiačky 6. ročníka o správnom fyzickom, psychickom a sociálnom vývoji dospievajúcich dievčat. Ciele programu sú hlavne umožniť dievčatám lepšie chápať fyzické a psychické zmeny, ktorými budú prechádzať alebo už prechádzajú a uvedomiť si, že tieto zmeny sú prirodzenou súčasťou ich vývoja, umožniť dievčatám získať ucelené vedomosti o anatómii a fyziológii ľudského tela, osvojiť si správne názvoslovie rozmnožovacích orgánov a pochopiť súvislosti reprodukčného zdravia s budúcimi úlohami matky a otca, pomôcť dievčatám pochopiť menštruačný cyklus, ako prirodzenú súčasť života ženy – ako prejav zdravia, ponúknuť  dievčatám možnosti, ako v tomto období plnom zmien, posilňovať zdravé sebavedomie.

    Programom nás sprevádzala kvalifikovaná lektorka Ing. Šutá.

    Za cenné rady veľmi pekne ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšie prednášky z programu o dospievaní.

    Ing. S. Kecerová

  • Anglický čaj pri stromčeku

    Anglický čaj pri stromčeku

    Naši žiaci zo 6.A a 6.B triedy si ešte pred sviatkami užili hodinu ANJ bez skúšania, písania, či testu. Len tak si posedeli pri šálke horúceho nápoja. Triednej akcii sme dali jednoduchý názov „Anglický čaj pri stromčeku“. Aj keď bol na naše pomery netradičný, s mliekom, niektorým žiakom celkom chutil. Ostatní mu vraj nabudúce nedajú šancu vôbec. 
    Napriek všetkému sme boli radi, že sme si našli čas aj takouto formou pripomenúť tradície ľudí, žijúcich v anglicky hovoriacich krajinách.

  • Prezentácia záujmového útvaru Kone a prechádzky lesom

  • Ceruzkový Majster

    Ceruzkový Majster

    Zvládnuť písanie ceruzou chce veľa trpezlivosti a odvahy. Už to nie je nástroj na kreslenie a čmáranie, ale pre prvákov dôležitá pomôcka. Museli sa ju naučiť správne držať, tlačiť na papier, strúhať, odkladať. Žiaci v 1.D zvládli obdobie písanie ceruzou na výbornú a stali sa z nich „Ceruzkoví Majstri“. Teraz sa im do rúk dostalo atramentové pero a stali sa z nich „Atramentoví  učni“. Uvidíme, ako sa im bude dariť. Držte nám prsty!

  • Hudobné želanie k Vianociam

  • 3.F na besede v knižnici s Maťkom a Kubkom

    3.F na besede v knižnici s Maťkom a Kubkom

    Dňa 29.11. 2023 sa žiaci 3.F triedy zúčastnili interaktívnej besedy v mestskej knižnici na Sekčove. Tá bola spojená s prezentáciou známej knihy Maťko a Kubko. Pani knihovníčka pútavým a nevšedným spôsobom priblížila postavy valachov, ich pastiersky dialekt a nárečie. Deti spoznali aj rôzne druhy stôp lesných zvierat, na vlastnej nohe si vyskúšali veľkosť medvedej laby a zasúťažili si v určovaní príbytkov a druhov potravy lesných zvierat. Z knižnice odchádzali namotivovaní k čítaniu práve tejto obľúbenej knihy. 

    žiaci 3.F triedy a tr. uč. K. Štvartáková

  • Nádherné projektové práce žiakov 4.D

    Nádherné projektové práce žiakov 4.D

    Témy: Vesmír, Magnet a Jednoduché stroje. 

  • Vianočný program pre seniorov

    Vianočný program pre seniorov

    Žiaci našej školy vystúpili s kultúrnym programom pre seniorov v dennom stacionári v Opále. Predvianočný čas im spríjemnili našimi koledami. Seniori sa pridali a spolu si zaspievali známe vianočné piesne. Do vianočnej nálady zavinšovali všetkým krásne vianočné sviatky.

  • Výroba vianočných ikebán v 3.F triede

    Výroba vianočných ikebán v 3.F triede

    Na začiatku adventného obdobia si šikovní tretiaci z 3.F triedy vyskúšali výrobu vlastných vianočných ikebán na hodinách pracovného vyučovania. Pre mnohých to bola prvá skúsenosť s prácou s ihličím, florexom či vianočnými dekoráciami. Deti v tvorení podporovali vianočné koledy a samozrejme samotná vôňa ihličia, ktorá sa niesla celou triedou. Žiaci si navzájom pomáhali, požičiavali rôzne materiály a navzájom sa povzbudzovali k ešte krajším estetickým výtvorom. Nakoniec to všetci bravúrne zvládli a domov si odniesli malý kúsok vianoc. Samozrejme sme nezabudli aj na výrobu triedneho adventného venca. 

    žiaci 3.F triedy a tr.uč. K. Štvartáková

  • Vianočné potulky

    Vianočné potulky

    Dňa 18.12.2023 sa žiaci z triedy 3.C a 3.F vybrali na vianočné potulky Prešovom. Navštívili sme betlehemy, kostoly, vianočné trhy a v cukrárni ukončili sladkou odmenou našu vianočnú exkurziu.

  • Čas čakania a trpezlivosti

    Čas čakania a trpezlivosti

    Žijeme v dobe, keď sme si už odvykli čakať. Ak potom musíme na niečo čakať, sme nervózni a nevieme sa vpratať do kože. No v živote sú aj veci, ktoré sa nedajú urýchliť.  A ak sa to deje, je to buď na škodu, alebo na úkor kvality. Čakanie má svoj hlboký význam. Má nás niečomu naučiť. Môžeme dozrievať v cnostiach a skutočných hodnotách života. Advent nám pripomína, že Kristus prišiel, ale aj jeho druhý príchod, ktorý očakávame. Život veriacich je neustálym a bdelým očakávaním tohto príchodu. Potrebné je pochopiť, že celý náš život musí byť adventom, bdelým očakávaním nového Kristovho príchodu. Pôvodne mal Advent šesť nedieľ. Pápež Gregor I. na prelome 6. – 7. storočia skrátil toto obdobie na štyri nedele symbolizujúce 4000 rokov čakania na Mesiáša. So žiakmi sme si pripomenuli toto obdobie čakania, obdobie, kedy sa trénujeme v trpezlivosti. Aj tento rok niektorí žiaci ukázali svoju šikovnosť a vyrobili vlastné adventné vence.

    Text: Mgr. Marián Škripko

    Foto: Mgr. Júlia Palšová

  • Vianoce v 2.D

    Vianoce v 2.D

    Čaro Vianoc každý z nás cíti vo svojom srdci a žiaci 2.D triedy sa na tieto krásne sviatky usilovne pripravovali. S chuťou a elánom nacvičovali pesničky, básničky, vinše, spoločne, jednotlivo aj v skupinkách. Svojimi šikovnými prštekami vyrábali blahoželania aj darčeky pre rodičov. Prišiel deň vystúpenia a niektorým žiakom vyhŕkli z očí slzičky strachu aj zodpovednosti, aby sa nepomýlili. Jednotlivé vianočné čísla plné energie, temperamentu a radosti nasledovali za sebou a každé bolo odmenené potleskom. Vianočné vystúpenie malo u rodičov aj starých rodičov veľký úspech. Úsmev a slzičky sa objavili v očiach dospelých, ktorí sa aspoň na malú chvíľu vrátili do detských čias.

    PaedDr. M. Turóciová, K.Vargovčíková

  • Medovnikárske remeslo

    Medovnikárske remeslo

    Pôvodne medovnikári spracovávali výlučne medové cesto z medu, ražnej alebo pšeničnej múky a vody. Presnú receptúru na jeho prípravu si  veľmi prísne chránili a dokonca dedili z generácie na generáciu. Naši žiaci si doma upiekli medovníky podľa vlastného receptu a na hodine výtvarnej výchovy sme preto mohli vymýšľať, ako najkrajšie ozdobiť medovník. Odmenou za snahu a kreativitu bol nazdobený medovník a vianočný čaj.

    Mgr. Katarína Cvanciger

  • VIANOČNÉ OČAKÁVANIE

    VIANOČNÉ OČAKÁVANIE

    Vianoce sú predo dvermi a všetci už túžobne očakávame najkrajšie sviatky v roku. Vianočnú atmosféru prinášajú aj trhy v historickom centre nášho mesta, ktoré sme si boli pozrieť spolu so žiakmi 8. C triedy v jedno piatkové popoludnie. S radosťou sme si prezreli všetky vianočné stromčeky prešovských základných škôl, zastavili sme sa pri neobyčajnom betleheme a ochutnali sme tiež tradičné vianočné dobroty. Na záver sme si štrngli detským vianočným punčom, aby boli šťastné a veselé...

    Ľ. Čekanová

strana: